В рамките на Европейската мрежа в подкрепа на предприемачеството-Enterprise Europe Network , Ямболска търговска промишлена палата, бе домакин на организирана бизнес мисия на фирми от Самсун, Турция в периода 20-23 Април 2016. Фирмите, които бяха включени в делегацията са в сферата на производството и търговията с мебели.

Делегацията от Самсун и партньорите от Ямбол посетиха изложението „Светът на мебелите“ в Интер Експо Център в София. Това е най-голямото изложение в този сектор в България, в което участват фирми-лидери в този бранш. Регионът на Ямбол, Сливен и Бургас бе представен с 8 щанда. Делегацията разгледа всеки един от тях, като представителите имаха възможност да проведат разговори очи в очи относно продукти и услуги, които представляват интерес за тях.

Програмата на събитието продължи с  посещение на Ямбол и мебелни фирми от региона, които са едни от най-изявените в тази сфера. Фирмените визи стартираха в мащабната изложбена зала и производствена фабрика на лидерът на национално ниво „Мебели Виденов“.  Представителите от Турция бяха впечатлени от размера на бизнеса и изключително успешната пазарна ниша, в която „Виденов“ работят повече от 10 години. Посещението продължи в „Ретроуют-Аксага“- фирма, доказала се като новатор и качествено изпълнение повече от 15 години. Представителите от делегацията, бяха впечатлени от моделите и високото качество на материали и продукция. „Канучтех Спорт България“ също посрещнаха делегацията, като представиха огромната гама от продукти, които произвеждат и модерната техника, с която работят.
Посещението в Ямбол, завърши с визита в супермаркет Вилтон- Златен Рог, част от най-голямата верига хранителни магазини, умело създадена и управлявана от Ямболска фирма, която е дългогодишен партньор на ЯТПП и имаше възможността да участва в делегацията до Самсун през 2015.
Бяха организирани и срещи по интереси, като последваха и уговорки за бизнес сътрудничество.

В рамките на програмата бяха организирани и срещи с Българския Мебелен Клъстер ( Лигна груп), чийто член са и „Ретроуют-Аксага“ от Ямбол и с г-н М. Емрах Сазак, главен търговски съветник към Посолството на Турция в София, който много детайлно представи на делегацията икономическата атмосфера в България към момента и състоянието на мебелния сектор.
Партньорството между Ямболска търговско-промишлена палата и търговско-промишлена палата Самсун, Турция е от няколко години и е в рамките на Европейската мрежа за подкрепа на МСП – Enterprise Europe Network. Делегация от Ямбол вече посети бизнеса от Самсун през есента на 2015. Към момента се планира отново разменно посещение през 2017, когато в Самсун, ще се организира международно мебелно изложение, за което покана като изложители получиха и посетените фирми от Ямбол.