В рамките на изпълнение на проект „Местни стратегии за адаптиране към изменението на климата“, No TR2020/DG/01/A2-01/142, финансиран от втората фаза на туининг програмата на Европейския съюз                                              „Побратимяване на градове от Турция и Европейския съюз ІІ – туининг за зелено, бъдеще“, ЯТПП участва в проучвателна визита в Полша, в периода 10-13.04.2024.

Основната цел на проекта е организирането на редица обучения и обмяна на опит в областта на предприемането на нови подходи и стратегии за борба с климатичните промени, които вече се отразяват и върху всекидневието на обикновените граждани, но особено много в областта на сектора земеделие. Климатичните промени не се спират на границите между съседните държави и затова е необходимо сътрудничество и съгласувано действие между тях. Съседните държави споделят общи екосистеми, водни ресурси, въздушни потоци и други елементи на околната среда, които могат да бъдат засегнати от изменението на климата.

Именно това е и в основата на проекта, който се изпълнява от партньори от Турция (Специализираната администрация на провинция Одрин) и България (Ямболска търговско-промишлена палата и Община Тунджа).

В периода, 10-13.04.2024, представители и заинтересовани страни от трите партньора участваха в проучвателна визита в градовете Киелце и Краков,Полша, проектна дейност за обмяна на опит и добри практики.

Делегацията от двете държави, посети двудневното изложение Ecotech в град Киелце, Полша. Изложението е едно от най-значимите такива в Европа, което се провежда за 24-та поредна година. Основен акцент на изложението бе представянето на съвременни решение за опазване на околната среда и управление на отпадъците в общините.

Делегацията участва и в среща с управленския екип на Община Киелце. В заседателната зала на Общината, делегацията от проекта, бе запозната с действията и работата на Община Киелце относно наблюдението на чистотата на въздуха, прилагането на съвременни решение относно управлението на отпадъците в Общината, както и с работата на създадения Технологичен парк в рамките на град Киелце, с подкрепа на Общината. Кметът на Община Киелце- г-н Богдан Вента ( бивш член на Европейския Парламент и кмет на град Киелце в два последователни мандата), подчерта важността на това съседните държави да работят заедно за да прилагат съвременни решение за опазване на околната среда.