Европейската година на младежта 2022 ще даде шанс на 35 000 млади хора да обиколят Европа с влак

DiscoverEU, дейността на Европейската комисия, която дава възможност на 18-годишни младежи да спечелят безплатен билет за пътуване, се завръща през 2022г. с първа покана за кандидатстване от 7 до 21 април 2022г., когато млади хора от програмна държава по Еразъм+ ще могат да се регистрират и да спечелят безплатен билет за пътуване.

В рамките на тази първа покана ще бъдат раздадени 35 000 билета, а на поканата през октомври 2022г. – още 35 000. Заедно с билета, младите хора, които са номинирани, ще получат и карта за намаления, която може да се използва в места за хранене, настаняване, културни обекти, за местен транспорт, спортни и много други дейности.

Инициативата DiscoverEU, създадена през 2018г., цели да насърчава интеграцията и мултикултурността в Европа, като предизвиква младите хора да опознаят европейската идентичност и да се възползват от свободното придвижване между държавите.

Кандидатстването е лесно: легитимните за участие млади хора трябва да попълнят въпросник на Европейския младежки портал /активен от 7ми до 21ри април 2022г./ с общи въпроси за Европейския съюз, политическите приоритети и инициативи, насочени към младите хора.

Избраните участници ще получат уникален код по имейл, с който да направят резервация за пътуване.