Европейската седмица на младежта (ЕСМ) е двугодишно събитие на Европейската комисия, което насърчава младежката ангажираност и активното гражданство в цяла Европа. Тя повишава осведомеността за участието на младите хора във вземането на решения, насърчава диалога между младите хора и политиците и показва талантите и проектите на младите европейци. ЕСМ, ключово европейско младежко събиране, се редува на всеки две години с Европейското младежко събитие, организирано от Европейския парламент.

Европейската седмица на младежта през 2024 г. (ЕСМ2024) се провежда през третата седмица на април 2024 г. от петък, 12 април до петък, 19 април 2024 г.

Европейската седмица на младежта 2024 г. е само 2 месеца преди изборите за Европейски парламент, насрочени за 6-9 юни 2024 г. Това означава, че демокрацията и изборите за Европейски парламент ще бъдат в центъра на дебата. Време е младите хора в България да се включат по-активно в обществения живот и демократичните процеси.

Именно затова, Европейската седмица на младежта през 2024 е под наслов „Огласи визията си“. Това е нещо повече от слоган; това е призив за действие. Той насърчава младите хора да пристъпят напред, да изразят мнението си ида посрещнат активното гражданство с отворени обятия. По този начин се подхранва чувството за принадлежност и отговорност сред младите граждани, като ги подтиква активно да определят съдбите си и благосъстоянието на своите общности.

Ямболска търговско-промишлена палата, като Евродеск мултиплаер, се включва в Европейската седмица на младежта 2024, с две събития:

  • 04.2024, Дискусионна среща „Гласът на младите” – къде: гр. Ямбол, конферентна зала-ул. Димитър Благоев 1, ет.1., час: 17.30
  • 04.2024, Дискусионна среща „Гласът на младите”- къде: гр. Болярово, конферентна зала- ул. Площад 9ти септемви 19, ет. 2, час: 17.30

Събитията ще представят информация за възможностите за младите хора за пътуване, обмен, обучение, стаж, работа в рамките на Европейския Съюз. Ще бъде представено и значението на предстоящите избори за Европейски Парламент, за европейските граждани и по-конкретни за младежите. Ще бъдат представени постиженията и работата на ЕС в приоритетни области като екология, цифрово включване и умения. Ще бъде представен приноса на ЕС на местни ниво- проекти изпълнени с Европейско финансиране в област Ямбол, които са подобрили живота на гражданите и на младите хора. Ще бъдат представени възможностите, които ЕС предоставя на гражданите и по-конкретно на младите хора, за включването им в публични политики и инициативи на европейско, национално, регионално и местно ниво.

Поканени за участие са всички млади хора. По време на събитието ще бъдат поканени, да споделят впечатленията си и участници в различни мобилности, обучения и доброволчески инициативи от града, реализирани в рамките на Европейски програми.